Mobbing och dess verkningar
Makten har många strängar på sin lyra. Vuxenmobbing är något man gärna inte vill tala öppet om. Många sammankopplar mobbing med barn i skolåldern. Vuxen mobbing är något som sker mer i det fördolda och är mer sofistikerad. Den finns där och är svår att ta tag i eftersom vuxna har mer förfinade medel för att utöva den. Jag hittade en sida på nätet som handlar om mobbing på arbetsplatser och som likväl sker på andra områden där makten är involverad. (Jag kommer att utveckla ämnet mera framöver…). Att mobbing används som medel för att krossa dem som tar tilll orda är ett allvarligt problem för yttrandefriheten i ett samhälle som vill kalla sig demokratiskt. Erika Börgel (Mälardalens högskola) har gjort en” En diskursanalytisk studie om den medialt konstruerade bilden av mobbning bland vuxna i arbetslivet ”Många tror att det är knepiga personer som mobbas men det är tvärtom” Hon citerar Zaremba, Maciej, (fil kand vid Stockholms universitet med idéhistoria som huvudämne) ”Mobbarna och rättvisan (2010)”…”Om mobbningen bara var ett verk av psykopater eller av flockinstinkten, om det bara var ett styre av lust, där lidande är ett mål i sig, hade det inte varit ett så stort problem, det är som medel det breder ut sig. När psykiskt våld blir obestraffat upptäcker många hur användbart det är. […] Det hjälper föga att landet Sverige på papper har det bästa skyddet för det fria ordet – när det samtidigt är straffritt för människor i maktställning att genom förtal, ryktesspridning och psykiska övergrepp krossa dem som tar till orda. […] för varje individ som mobbas ut är det femtio som ser det hända och lär den läxan för framtiden. Det är så vi får vår värdegrund.”
Frihet är en mänsklig rättighet vi måste värna om. Det är inget man får gratis...
Så här beskriver wikipedia.org …
Frihet
Frihet är rättigheten att utöva och utveckla självbestämmande utan begränsningar i form av förtryck. Förtryck är tillstånd där en starkare part orättvist utövar sin makt på en svagare part. Termen förtryck används ofta för att beteckna hur en grupp hålls nere med hjälp av maktbefogenheter, med oberättigat våld eller med samhälleliga normer. När sådant förtryck sker under formellt eller informellt legitimerade former, brukar man tala om "systematiskt förtryck". Frihet kan definieras "positivt" (frihet till) som de faktiska möjligheter man har att kunna handla fritt eller "negativt" (frihet från), som avsaknad av olika typer av yttre begränsningar och förtryck. Fokus ligger på den förstnämnda definitionen, således vilken kapacitet den enskilde har att i praktiken handla fritt. I vilken mån frihet är en ren illusion så som determinister och fatalister menar, en mänsklig rättighet som bör garanteras alla människor av till exempel en stat eller till och med så starkt knuten till den personliga integriteten att den står över alla lagar och regler (och därmed även staten), är främst ett politiskt problem men också ett metafysiskt problem som hänger samman med vilja och förmåga.
Socialt förtryck
Samhället eller starka grupperingar i samhället kan genom sina sociala normer och konventioner göra att vissa grupper fryses ut, förföljs, förlöjligas eller marginaliseras. Förtryck mot en grupp bygger ofta på den utbredda, om än omedvetna, uppfattningen att gruppen är underlägsen. När förtrycket riktas mot en individ snarare än mot en grupp, upplevs bördan av förtrycket som tyngre än om det finns en grupp att dela utfrysningens lidande med.
Källa: wikipedia.org
Nelson Mandela (1918-2013)
Citat...
There is nothing like returning to a place that remains unchanged to find the ways in which you yourself have altered.
( Inget är som att återkomma till en plats som förblivit oförändrat för att finna vilka sätt du själv har förändrats på.)
As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.
( När vi har frigjorts från vår egen rädsla, frigör vår närvaro automatiskt andras.)
I have walked that long road to freedom. I have tried not to falter; I have made missteps along the way. But I have discovered the secret that after climbing a great hill, one only finds that there are many more hills to climb.
( Jag har vandrat den långa vägen mot frihet. Jag har försökt att inte vackla; jag har gjort misstag längs vägen. Men jag har upptäckt hemligheten att efter att ha bestigit ett stort berg finner man bara att där är många flera berg att bestiga.)
Källa: www.livet.se
BY LIVÅLEVA ON 20 AUGUSTI, 2013
Härskartekniker är något vanligt förekommande på arbetsplatser, i skolor och andra tillfällen i vardagen. Den som befinner sig i ett överläge kan använda sig av härskartekniker för att på så vis befästa sin egen position. Begreppet kommer från den norska socialpsykologen Berit Ås som genom sin forskning kom att identifiera olika former av härskartekniker. Härskartekniker används för att bibehålla makt, sätta någon på plats eller förtrycka någon i syfte att hävda sig själv. Det är ett fult sätt att skaffa sig makt, men dessvärre ofta effektfullt. Många som drabbats förstår kanske inte ens att de varit utsatta för härskartekniker vilket gör det viktigt att lära sig att identifiera hur de fungerar och även att förstå hur makt fungerar. Det är annars lätt hänt att den som blivit utsatt tar på sig skulden för det som skett. Genom att synliggöra härskartekniker kan man också utarbeta motstrategier och på så vis motarbeta dess effekter.
Osynliggörande
Denna härskartekniker går ut på att så att säga göra någon osynlig genom att tydligt markera att en person inte är viktig och inte har något viktigt att tillföra. Det kan ske helt öppet på ett möte genom att någon tar upp det som du just sagt som om det vore en egen idé eller tar ordet trots att du just börjat prata. Andra exempel är när du har ordet och då börjar någon att viska, gäspa, tappa sina papper på golvet och liknande för att dra fokus från det du har att säga genom att osynliggöra dig och att förmedla till dig att du inte finns eller att det du gör eller säger inte är viktigt i sammanhanget.
Motstrategi
Ett sätt att motarbeta osynliggörande är helt enkelt att ta plats. Att lugnt och sansat be personen ifråga att göra klart så du kan fortsätta att prata. Det är viktigt att agera med en gång och inte acceptera att göras osynlig. Det är också viktigt att främja en kultur på arbetsplatsen/skolan/föreningen där det naturliga är att människor lyssnar på och bekräftar varandra.
Förlöjligande
Det här låter som något som snarare förekommer på en lågstadieskola än på en arbetsplats men är mycket vanligt. Genom att beskriva pratet i fikarummet som kackel och att annat är väl inte att vänta av kvinnor, de är ju som yra höns då har kvinnorna på arbetsplatsen effektivt förlöjligats. Vem kan göra en yr höna till chef? Det är nog säkrast att låta männen sköta besluten trots allt! Kvinnor råkar även ut för att bli kallade för lilla gumman vilket inte skall accepteras. Förlöjligande tekniker är tänkta att vara roliga och skämtsamma men eftersom det sker på din bekostnad blir resultatet att du blir förlöjligad och förminskad vilket onekligen ger en bitter eftersmak för den som utsatts.
Motstrategi
En strategi för att motverka detta är att inte låta skämten eller det som sägs passera oemotsagt. Ifrågasätt vad personen menar när hen beskriver kvinnorna på arbetsplatsen som yra höns.
Undanhållande av information
Det finns flera sätt att undanhålla information och det gäller att vara uppmärksam. Det kan ske genom att visa personer helt enkelt inte kallas till ett möte eller inte ges den information som krävs för att kunna delta. Men det kan också ske genom att beslut fattas på informella platser där alla inte kan vara med som i omklädningsrummet på gymmet. När en fråga sedan lyfts på ett möte är den redan diskuterad och det finns inte utrymme att komma med några nya åsikter. Skulden läggs ofta på den som undanhållits information och att personen i fråga borde ha informerat sig bättre.
Motstrategi
Upplever man inte får tillgång till all information då handlar det om att kräva korten på bordet och att tydligt påpeka att inga beslut ska tas utan din medverkan. Det är inte acceptabelt att beslut tas någon annanstans än där de är tänkta att tas. En beslutsprocess måste genomsyras av insyn och att alla inblandade känner sig delaktiga.
Dubbel bestraffning
Vad du än gör så blir det fel. För män kan detta bli tydligt när det är fråga om föräldraledighet. För att vara en bra pappa skall man ta ut föräldraledighet och för att vara en riktig karl så skall man sköta sitt jobb och överlåta sådant till mamman. Det kan handla om att du anses framfusig när du är spontan eller osäker när du är eftertänksam eller att du förväntas arbeta över på jobbet och samtidigt ha tid att hämta barnen tidigt på förskolan.
Motstrategi
Här är det svårt att hitta en tydlig motstrategi. För din egen skull är det klokt att fundera igenom vad som känns viktigt för dig. Behöver du arbeta sent då är det viktigt att förklara på förskolan att du inte accepterar att få gliringar för att ditt barn var sist kvar igen. Viktigt att prata om frågan både på arbetet och i vardagen om när man upplever sig vara utsatt för dubbelbestraffning. Kanske något att ta upp på ett personalmöte!
Påförande av skuld och skam
Genom att utsättas för härskartekniker är risken stor att du känner att allt är ditt fel och att felet ligger hos dig. Du känner skuld gentemot arbetsplatsen för att du går tidigare för att hämta på förskolan och känner skuld gentemot ditt barn när du prioriterar arbetet. Denna härskarteknik kan uppfattas som att den kommer från det egna jaget men är istället resultatet av att utsättas för härskarteknikerna som tidigare beskrivits eller att någon faktiskt kommer med påpekanden som: Oj! Jobbar du som är förälder så här sent? Då blir inga sagor lästa idag alltså!
Motstrategi
Även är det svårt att hitta en konkret motstrategi. Lär dig att känna igen situationerna och låt inte påståenden som syftar till att påföra skuld och skam stå oemotsagda. På frågan om sagoläsning kan ett effektivt svar vara: Ja vilken tur att jag jobbar sent ikväll så min partner får en chans att läsa saga för barnen!
Författaren Elaine Eksvärd lyfter dessa härskartekniker och även fler i sin bok Härskarteknik: den fula vägen till makt. En viktig härskarteknik som hon har identifierat kallar honkomplimangmetoden. Här kan det handla om att någon säger: Vad modig du är som vågar klä dig som du gör fast du är överviktig! Det handlar om komplimanger som i själva verket inte är komplimanger utan som har ett annat syfte Trots komplimangen känner du en känsla av olust och att du blir utnyttjad. livaleva.com/2013/08/20/harskartekniker/
BY LIVÅLEVA ON 14 OKTOBER, 2015
Vid en snabb sökning på dold agenda finns det inte så många svar på vad det egentligen är för något. Gemensamt för de källor som ändå finns är att en dold agenda definieras ungefär som baktankar, att ha en hemligt mål med sina gärningar. Den dolda agendan nämns oftast i politiska sammanhang.
Trots att det inte pratas om så ofta i vardagslivet så har alla människor ganska många olika baktankar och dolda agendor, varje dag. Det talas ofta om dolda agendor som något negativt, falskt och ohederligt men många dolda agendor kan faktiskt vara ganska oskyldiga eller till och med av godo.
Ibland är det väldigt tydligt att det finns en agenda i det en person säger och gör. Kan det också vara ett sätt att faktiskt dölja den egentliga agendan?
Den välmenta dolda agendan
Med en sådan kan medmänniskor styras i en viss (för dem själva) positiv riktning utan att det märks så mycket. Det kan till exempel vara att
Vi skulle nog bli förvånade om vi visste hur mycket andra medvetet påverkat vår tillvaro, från att vi var små tills dags dato. Ibland slår det naturligtvis fel när människor i all välmening försöker hjälpa till utan att vi riktigt märker det. Det är också en skillnad på att vilja förändra en annan människa och att vilja hjälpa henne vidare i livet om saker och ting verkar ha hakat upp sig.
Den oskyldiga, på sin höjd irriterande dolda agendan Människan väljer av naturen den lättaste vägen. Vi har också en förmåga att tänka proaktivt och detta gör vi hela tiden utan att vara riktigt medvetna om det. Det kan till exempel vara att
Den maktlystna dolda agendan
Ordet dold agenda har som sagt en negativ klang och det har förmodligen sin grund i att en dold agenda kan vara ett utmärkt medel för att skaffa sig makt och att styra ett händelseförlopp i en viss riktning som gynnar en själv. Det kan också ha att göra med att alla knep inte är vare sig ädla eller rumsrena. Dessa är ofta starkt sammankopplade med olika härskartekniker. Det kan vara att
Att kunna identifiera en dold agenda
Det är bra att kunna känna igen när någon i omgivningen verkar försöka att omärkt styra andra runtomkring för att gynna sig själv. Vad som är viktigt att komma ihåg är att varje människa har sin tolkning av en situation, dels för att vi inte har samma syn på saker och för att vi inte alltid har samma fakta. Alltså: en person kanske inte alls har en särskild agenda även om det verkar så. Gränsen mellan att identifiera faktiska händelser och att bli ogrundat konspirationsteoretisk är inte knivskarp! livaleva.com/2015/10/14/dold-agenda-vad-ar-det/