Bildgalleri

Bilderna föreställer...

Träd i Hagaparken sommaren 2013. Trädet har stått genom historiens vingslag. Satt Gustav III här och funderade över politiska beslut.

Koppartälten ritades 1787 av kungens teaterarkitekt, den franskfödde Louis Jean Desprez och stod färdigbyggda tre år senare. Trämodell av det planerade slottet Stora Haga slott finns som huvudattraktion i Haga parkmuseum. Modellen är mycket detaljerad och var möbelsnickaren Christopher Borenstrands mästerstycke. Delar av modellen kan lyftas av och visar då exakta inredningsdetaljer i miniformat. Genom ett titthål på sidan av modellen och ett spegelsystem kan besökaren till och med se in i slottets kupol, så som arkitekten Desprez hade tänkt sig.

Turkiska paviljongenLusthuset byggdes 1786-88, och kallades ursprungligen "en turkisk chiosk". Det innehåller tre rektangulära förrum och en sexkantig salong. Byggnaden har putsade fasader med målade plåtdraperier. Taket är konkavt och krönt med en förgylld halvmåne. Arkitekt var Fredrik Magnus Piper. Den gustavianska epokens store inredningsarkitekt, Louis Masreliez, svarade för dekoren i pompejisk stil och för möbleringen. Gustav III höll ibland konselj i denna paviljong. Byggnaden restaurerades 1924.

Grunden för det aldrig färdigbyggda Stora Haga slott. Här hade Gustav III tänkt sig att uppföra ett slott efter mönster av ett grekisk-romerskt tempel. Jean Desprez, den skicklige skaparen av teaterkulisser, ritade ett i sanning teatraliskt byggnadsverk. Det grekiska templet skulle centreras kring en kupolhall där Johan Tobias Sergels staty Amor och Psyke var tänkt att ställas ut. Nedre våningen av slottet skulle nämligen bli ett kungligt museum, en föregångare till dagens Nationalmuseum. Kungen själv skulle ha sin bostad på övervåningen.

© 2014 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode